In mijn vorige blog vertelde ik dat ik ging proberen tijdens onze vakantie zo min mogelijk afval te veroorzaken.
Nou, dat was toch echt een uitdaging als ik eerlijk ben. Onderweg gaat het nog wel, je neemt zelf wat eten en drinken mee en langs de snelweg blijken er vaak gescheiden afvalbakken te staan. Dus de appelschillen gaan in de groene bak, ieder drinkt wat uit zijn eigen flesje, het broodje wordt opgegeten en verder rijden maar weer.
Boodschappen doen in het buitenland
vind ik altijd fantastisch want er zijn allemaal andere dingen te koop dan in Nederland. In de supermarkt kijken wij onze ogen uit naar de koelschappen, het fruit en de groente. We verbazen ons, we griezelen soms (die vissen met grote open bekken….), we genieten. Het groente en fruit kochten we onverpakt en deden we in de bag-again fruit&vegetable bags. De kassajuffrouw snapte het soms even niet, probeerde de zak zelf te scannen aan het label maar begreep het al snel. Communiceren over het waarom van de bags was lastig, mijn Spaans is niet zo goed. Maar het leverde geen problemen op om groente en fruit in eigen bags te doen.
Soms hadden we de bags niet bij ons.
Want: we bedachten om 12 uur om naar het strand te gaan en op de terugweg van strand naar tent deden we spontaan boodschappen in strandjurk met de strandhanddoek om onze nek en rugzak op de rug. Dan hadden we toch vaak een plastic zakje voor het groente en fruit. Maar: alles in 1 plastic zak en de afweegstickers er allemaal opplakken. En het zakje gebruikten we bij de tent weer voor gescheiden afval.
En de broodzak was niet nodig: we aten alleen stokbrood en dat ging zonder verpakking mee, zalig.
Drinken was een heel ander verhaal.
Water uit de kraan, wat we thuis veel drinken, dat koop je in Spanje dus in flessen. Dat betekende dat we best een behoorlijke stapel flessen hadden iedere dag. Maar statiegeld: daar hebben ze helaas blijkbaar nog nooit van gehoord…..Terwijl een statiegeldsysteem een hergebruiksysteem is. Dus heel okee. Echt erg jammer want hergebruiken (statiegeld dus) is beter dan recyclen omdat je geen nieuwe grondstoffen hoeft te gebruiken.
Wat heel leuk was:
op elke camping die we gezien hebben, waren er gescheiden afvalsystemen (blik, papier, plastic, groen). En hoewel er nog veel te wensen overblijft: op straat lag het nodige zwerfvuil, het aanbod van gescheiden afval is er tenminste, dat is al heel fijn. Het moet ergens beginnen. Ik kan de overheid in Spanje niet overhalen om statiegeld in te voeren maar ik kan wel zelf zo min mogelijk afval veroorzaken en het afval dat ik heb, gescheiden inleveren.
En natuurlijk heel veel zero-waste ijsjes eten!
Wat zijn jullie vakantie-ervaringen?