Zero waste koken zonder pakjes en zakjes
Ja, ken je haar ook? Karin, van Koken met Karin? Iedere week een nieuw recept in Trouw. Ze heeft een aantal kookboeken op haar naam staan, en kookfilmpjes op Youtube. Geweldig hoe ze laat zien dat eten zonder pakjes en zakjes doodeenvoudig is. Of je nu dol bent op die foute roze koeken of niet wist dat je aardappelpuree maakt van aardappels. Ik ben fan en gebruik de twee kookboeken die ik van haar heb vaak. Echte koks gebruiken natuurlijk ook geen pakjes en zakjes, er zijn genoeg kookboeken te vinden met eenvoudige ingrediënten en makkelijk te maken. Heb je een favoriet kookboek, laat het achter in de comments hieronder.
Jullie snappen waarom het mij zo aanspreekt:
Koken vanaf de basis lijkt moeilijk en tijdrovend maar is het niet. Je kookt vers en kunt gemakkelijk op zoek naar ingrediënten zonder verpakking. Of je gebruikt van een ingrediënt maar een heel klein beetje per keer, bijv. kruiden. Zodat je pas veel later die verpakking weg hoeft te gooien. Zo bespaar je heel veel verpakkingen, je eet vers, zonder (veel) E nummers en het geeft veel voldoening dat je helemaal zelf je maaltijd gemaakt hebt. Supertof!
Wist je dat wij per dag per persoon gemiddeld 7 verpakkingen per dag openen?
Reken eens uit wat dat is voor jou in een week of een maand. En als je een gezin hebt: tel er nog maar wat bij op. Nou, dat kun je flink verminderen als je gaat koken vanaf de basis.
Hier een simpel receptje voor eiersalade zonder afval
Het lijkt op die van Koken met Karin, maar met een twist van Inge. Ik maak deze regelmatig zelf.
- 4 hardgekookte eieren in stukjes
- 3 el lekkere mayonaise (liefst zelfgemaakt–supersimpel, ik doe het altijd, minder dan 1 minuut werk met een staafmixer)
- 1 tl mosterd
- 1 fijngesnipperd sjalotje
- eetlepel kerrie (kan ook minder, pas aan naar je eigen smaak)
- beetje zout en peper
Varieer met volle griekse yoghurt of een combi mayo/yoghurt, zure room, crème fraiche.
Of doe er tuinkers door, radijsjes in ministukjes, bieslook, kappertjes, drupje chilisaus, citroensap. Net wat je hebt liggen. Misschien moet er nog iets nodig opgegeten worden, dan is dit hét moment om het in je zelfgemaakte eiersalade te stoppen.
Zo maak je hem helemaal naar je eigen smaak en vers! En hoe lang ben je hier nou helemaal mee bezig? En afval heb je bijna niet.
Eet smakelijk!