De SUP richtlijn, wat is dat?
SUP staat voor Single Use Plastics. De EU heeft een richtlijn opgesteld vanwege de schadelijke effecten van plastics op het milieu. Zij richt zich op de 10 meest gevonden producten op de stranden.
Nederland kiest voor de volgende maatregelen in 2021:
1 juli 2021:
- Statiegeld van € 0,15 op kleine plastic flesjes tot 1 liter.
- Ook moeten producenten minimaal 90% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter inzamelen voor recycling.
3 juli 2021:
- Verbod op de verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten. Het gaat om plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes. Deze producten mogen niet meer op de markt gebracht worden. Bestaande voorraden mogen wel opgemaakt worden. Wattenstaafjes en rietjes die gecertificeerd zijn als medisch hulpmiddel mogen nog wel worden verkocht.
- Het verbod geldt ook voor drank- en voedselverpakkingen van zogenoemd geëxpandeerd polystyreen (EPS). Dit is een soort piepschuim waar bijvoorbeeld drinkbekers en hamburgerbakjes van worden gemaakt. Dit materiaal is zo licht, dat het makkelijk wegwaait.
- Ook geldt het verbod voor producten van oxo-degradeerbaar plastic. Bijvoorbeeld tasjes en flesjes. Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu.
- Verplicht logo op bepaalde plastic producten. Op het logo staat dat er plastic in het product zit. En dat het product daardoor schadelijk is voor de natuur. Het gaat om vochtige doekjes, tampons en maandverband, tabaksproducten en drinkbekers die plastic bevatten.
In volgende jaren gaan meer maatregelen volgen.
Verder komt er een uitgebreide producenten verantwoordelijkheid. (UPV).
Dat betekent dat producenten gaan meebetalen aan het opruimen van afval en zwerfaval en aan bewustwordingsacties voor consumenten. Het verschilt per product wanneer deze UPV ingaat.
Er komen daarnaast extra productvereisten, zoals de de dop aan de fles bevestigd moet zijn en dat de verpakking van recycled materiaal gemaakt moet zijn. Dit wordt de komende jaren ingevoerd.
Gemikt wordt op 90% inzameling en recycling van plastic flessen. En inzameling van vistuig van 23% vanaf 2023 en daarna elk jaar plus 3%.
Wat kun jij als consument concreet doen?
Vraag jezelf af bij alles wat je wilt kopen:
- heb ik het echt nodig?
- kan ik een herbruikbaar alternatief gebruiken? of kan ik het zonder verpakking kopen?
- is het product/de verpakking eenvoudig te recyclen? zo nee, dan kies ik voor een andere verpakking/een ander product.
Ik ben blij met deze invoering. Maar het kan natuurlijk beter. Waarom niet meteen statiegeld op blikjes, drankkartons en bijv. drinkpakjes voor kinderen. Want dat zijn ook enorme vervuilers en tevens slecht recyclebaar. Papieren to go bekers bevatten een plastic laagje waardoor ze ook slecht afbreken, dus eigenlijk geen goed alternatief.
Door de fasering van deze maatregelen gaan producenten van deze artikelen uitwijken naar alternatieven die qua recyclebaarheid niet veel beter zijn (greenwashing). Het beste is om zo min mogelijk verpakkingen en to go artikelen te gebruiken. De recylebaarheid van producten is helaas nog steeds geen garantie op het daadwerkelijk recyclen ervan.