info@bag-again.nl
Zero Waste Shop - Voor 22 uur besteld, dezelfde dag plasticvrij verzonden * >50 euro gratis verzonden binnen Nederland

Melkflessen

Melkflessen

Thumbnail in

Melkflessen: hoe vermijd je de verpakking?

melkflessen glas Bag-again zero waste webshop

Melkflessen: nee, ik heb het niet over de winterwitte benen die behoefte hebben aan warme zonnestralen. Iek.

Maar ik heb het over melk, uit de koelkast, de witte motor enzo. Melk, daar is veel over te zeggen. Dat het gezond voor je is, of juist niet want je zou amandelmelk, sojamelk of andere melk moeten drinken omdat dat beter is qua dierenleed of CO2 uitstoot. De melk komt misschien wel van koeien die alleen maar in een stal staan. Dat je allergisch kan zijn voor melk en hoeveel impact dat heeft op je leven. Maar hierover wil ik het allemaal niet hebben in deze blog.

Ik wil het liever hebben over de verpakking van plantaardige of koemelk.

Melk zit tegenwoordig in een drankkarton of in een plastic melkverpakking.

Jullie weten dat ik nogal bezig ben om mijn verpakkingen te verminderen, en dus keek ik weer eens in mijn oranje plastic hero zak wat voor soort verpakkingen er nou eigenlijk het meest in zat. Om te kijken of ik daar iets in kan veranderen. TIP: dit is een heel handige manier om te kijken waar je een slag kan maken in afvalvermindering in jouw thuissituatie.

Nou, in mijn geval bleken het veel verpakkingen van melk te zijn. Het zou dus een boel schelen in mijn afval als ik geen melkverpakkingen meer zou hebben.

Okee, wat daaraan te doen?

  1. geen melk meer drinken
  2. bij de boer melk gaan halen in mijn eigen flessen
  3. overstappen op zelf maken van plantaardige melk

Optie 1 is geen optie bij ons, hier wordt nu eenmaal melk gedronken. Optie 2 dan. Ik ben een tijdje geleden op zoek gegaan naar een boer in de buurt. Nou is het natuurlijk best lastig om in een stad een boer te vinden. En dan nog eentje waar je melk kunt tappen. Ja mensen, tappen. Er zijn boeren waar je melk kunt tappen. Ik wist het niet.

melktap

Maar toch: het blijft een heel gedoe. Met -liefst glazen- flessen voor de melk, meestal zo’n 10 liter, elke week op de fiets naar de boerderij fietsen en weer terug. Plus doosjes voor eieren, Bee’s wrap voor de kaas, 2 flessen voor de karnemelk, 3 flessen voor yoghurt. In het kader van: we zijn er toch. Roomboter nemen we ook mee. Het lijkt me fijn om de boeren te steunen, die verdienen meer als ik het rechtstreeks bij hen koop. En ik heb superverse, onbewerkte natuurproducten.

Ik kan natuurlijk met de auto maar dat voelt toch niet helemaal okee: wel minder afval maar we gaan met de auto naar de boerderij. Ik vermoed zomaar dat de CO2 uitstoot van mijn auto meer milieubelasting geeft dan de verpakkingen van mijn zuivel. Alhoewel de melk in de supermarkt meer kilometers heeft afgelegd.

Optie 3: zelf plantaardige melk maken, staan genoeg recepten op internet. Havermelk spreekt me nog het meest aan. Helaas: mijn gezin en ikzelf vinden het niet lekker.

Ik heb hier een dilemma. 

Tot nu toe kies ik voor het gemak en haal ik mijn melk gewoon bij de supermarkt, mijn kaas en eieren op de markt. 

Maar er borrelt wel een ideetje wat ik jullie wil voorleggen.

Het schijnt dat er vroeger statiegeld op melkflessen zat.

Als we dat nou gewoon weer invoeren. En je kunt je melk in de supermarkt kopen in statiegeldflessen. Dat zou best een goede oplossing zijn! Maak de melkverpakkingen van geschikt materiaal zodat het in het statiegeldsysteem mee kan draaien. Ik ben vóór! En jij?

UPDATE maart 2022: een tappunt dichterbij gevonden. Een yogurtmaker is gekocht. En regelmatig haal ik hier melk en hiervan maak ik yoghurt. Inmiddels wordt er in ons gezin minder melk gedronken dan een aantal jaar geleden. Yoghurt is favoriet op het moment. 

#zero waste #melk in statiegeld fles

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.

Ga nu voor een duurzaam en plasticvrij 2025!
+