Waar gebruik je een Bee’s wrap voor?
In plaats van plastic folie neem je nu je bijenwasdoek. Dus over een bakje heen of een beker of een schaal. De Bee’s wrap kan gewoon in de koelkast en zelfs in de vriezer.
Misschien ben jij meer team aluminiumfolie? Ook dat vervangt de Bee’s wrap. Alleen niet in de oven. Je zult begrijpen dat een katoenen doek gedrenkt in bijenwas niet in de hete oven kan.
Een bee’s wrap is niet geschikt voor afdekken van rauw vlees.
Hoe onderhoud je een bijenwasdoek?
Afspoelen onder koud of lauw water met een drupje afwasmiddel is genoeg. De olie, was en boomhars waarmee de doeken behandeld zijn, zorgen ervoor dat je de bijenwasdoek niet in de wasmachine of vaatwasser kunt wassen. Of onder heet water uit kunt spoelen.
Is de Bee’s wrap versleten?
Dan kun je proberen deze opnieuw van een waslaagje te voorzien. Hiervoor heb je bijenwaskorrels nodig. Verwarm de oven voor op 90°C.
-Leg je bijenwasdoek op een met bakpapier beklede bakplaat.
-Strooi de bijenwaskorrels gelijkmatig over je doek of breng het alleen aan op sterk versleten plekken.
-Zet de bakplaat met je doek ongeveer 3 min. in de oven of tot de was gesmolten is.
-Als je de bakplaat uit de oven haalt en ziet dat er op een aantal plaatsen nog te veel was is, smeer het dan uit met een borstel.
-Haal uit de oven aan een puntje en binnen een paar seconden is de doek droog en afgekoeld.
We merken wel dat de samenstelling van de enige echte Bee’s wraps (combinatie van bijenwas, jojobaolie en boomhars) niet te evenaren is met alleen bijenwaskorrels. Maar toch is het de moeite waard om de levensduur van je Bee’s wrap te verlengen.
Tips om zo lang mogelijk te doen met je bijenwasdoek:
Als je de Bee’s wrap gebruikt voor kaas, houd er dan eentje apart die je altijd voor kaas gebruikt, dan hoef je deze bijna niet schoon te maken.
Gebruik je bijenwasdoeken voor het afdekken van schaaltjes, dan komt het bijna niet in aanraking met voedsel en hoef je het dus ook niet schoon te maken.
Denk dus even logisch na of het schoonmaken echt nodig is. Gelukkig hebben de boomhars en de andere toevoegingen een antibacteriële werking. Dat betekent dat bacteriën minder kans krijgen. Fijn om te weten!