info@bag-again.nl
Zero Waste Shop - Voor 22 uur besteld, dezelfde dag plasticvrij verzonden * >50 euro gratis verzonden binnen Nederland

De lege afvalcontainer

De lege afvalcontainer

Thumbnail in

zero waste, bag-again, restafval verminderenGlas, papier en groen scheidden wij al. Maar toen ook het plastic uit mijn prullenbak verdween, bleef er zo weinig restafval over. Herkenbaar? Vanuit deze verbazing, ging ik me verdiepen in afval en heb ik een aantal dingen ontdekt.

In mijn ogen zijn er verschillende soorten huishoudelijk afval:

  1. afval dat composteerbaar is: groen (fantastisch, het wordt weer aarde of compost waarmee weer nieuwe planten kunnen groeien)
  2. afval uit een hernieuwbare bron: papier (immers: bomen zijn opnieuw aan te planten – neemt niet weg dat we hiermee zuinig om moeten gaan, maar dat weten zowel wij als overheden inmiddels)
  3. afval dat goed recyclebaar is: metaal, glas, textiel, vet
  4. afval dat minder goed recyclebaar is én uit een niet hernieuwbare bron: plastic
  5. afval waar je niks meer mee kunt: restafval, dat wordt verbrandt (waarbij de energie die vrijkomt wordt opgevangen)

Dat klinkt vrij logisch maar wat doe je met deze informatie? Wij doen dit:

 

  1. Over ons groenafval: dat wordt een projectje voor komend jaar. Afgelopen jaar hebben we een halfslachtige poging gedaan zelf te composteren maar dat is niet echt gelukt.
  2. Papier: lees deze blog eens
  3. Metaal: sinds dit jaar mag in onze gemeente metaal zoals blikjes bij het plastic afval, dat is heel fijn. Vorig jaar heb ik het opgespaard en in één keer bij de milieustraat gebracht, waar het apart kan worden ingeleverd. Zelfs mijn schoonmoeder werd aangestoken door recyclegekte en hield de lege blikjes apart voor me. Glas is een fantastisch product om her te gebruiken. Daarover later meer. Niet her te gebruiken textiel in de textielcontainer en vet bij een inleverpunt.
  4. Plastic: is minder goed te recyclen én wordt gemaakt van een niet-hernieuwbare grondstof. Lees hier meer. Daarom verminderen wij plastic door het te voorkómen.
  5. En ons restafval, ja dat is een bijzonder verhaal:

Waar ik de eerste helft van 2016 uit gewoonte tweewekelijks mijn container aan de weg zette, heb ik in augustus de proef op de som genomen. Hoe lang zou het duren voor de restafval container echt vol zou zitten? Ik besloot hem niet meer aan de weg te zetten.

Nou, dat duurde dus erg lang. Begin augustus 2016 hebben we hem aan de weg gezet en eind december 2016 pas opnieuw! Bijna 5 maanden met ons gezin van 6 personen.

 

Dit verraste ons, we hadden niet verwacht dat het zo lang zou duren voor hij vol was. Het inspireert ons om verder te gaan met onze zero waste journey. Hoe vol zit jouw container? Ik lees graag wat je ervan vindt, en stel je vragen gerust!

 

Delen en reageren mag, dat kan via de social media knoppen bovenaan het artikel.

 

 

 

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.

Ga nu voor een duurzaam en plasticvrij 2025!
+