De beste tips om te starten met Zero Waste
Wat is zero waste?
Zero waste is een overkoepelende term die verwijst naar het produceren van zo min mogelijk afval. Meestal is dit vooral gericht op het verminderen van plastic verpakkingen. Plastic is namelijk helaas heel slecht hoogwaardig te recyclen.
Maar ook het verminderen van afval in het algemeen valt onder Zero Waste. Dus het gebruik van minder papier, karton, blik en glas.
Daarnaast wordt Zero Waste vaak breder getrokken naar minimaliseren, consuminderen en geen eten verspillen (koken met restjes). Sterk gerelateerd hieraan zijn natuurlijk tweedehands kopen, ruilen en zelf maken.
Het is duurzamer om producten die je al in huis hebt, te hergebruiken. Bijv. glazen potjes voor voorraad bewaren in de koelkast, kast of vriezer in plaats van gelijk een hele nieuwe set nieuwe glazen voorraadpotten te kopen. Dit zijn bijv. wel heel leuke kadootjes voor je verjaardag. Als je dingen zelf gaat maken, heb je vaak minder verpakkingen nodig en het is goedkoper. Denk aan schoonmaakmiddelen zelf maken.
De beste tips om te beginnen met Zero Waste
Tip 1.
Begin met te kijken wat er in je prullenbakken zit. Welke verpakkingen komen dagelijks of meerdere keren per week terug? Kun je voor die verpakkingen een alternatief product vinden? Bijv. de plastic broodzakken vervangen door een herbruikbare katoenen broodzak.
Tip 2.
Start per ruimte: bijv. de keuken, de badkamer, onderweg/school/werk. Maak lijstjes wat je in welke ruimte zou kunnen vervangen, bijv. een stukje zeep in plaats van een zeeppompje. Of kijk wat je kunt weglaten, bijv. geen zak meer in de GFT bak, maar een krant onderin en omspoelen na het legen.
Tip 3.
Maak het jezelf gemakkelijk: hang een tas bij de deur (en leg er een in je auto) met herbruikbare zakjes, broodzakken of bulkzakjes zodat je het niet vergeet mee te nemen. Vergeet je het een keer: gebruik dan dat papieren of plastic zakje daarna meerdere keren om de impact van de verpakking te verminderen. Op de markt vind je meer producten zonder plastic dan in de supermarkt.
Tip 4.
Probeer er een routine van te maken en doe het stap voor stap. Wees trots op elk ding dat je verandert en focus op het inslijten van de nieuwe gewoonte.
Tip 5.
Als jij wel enthousiast bent over zero waste, maar je huisgenoten/gezin nog niet: verander eerst kleine dingen waar zij niet zoveel ‘last’ van hebben. Als jij niet degene bent die boodschappen doet, kun je niet verwachten dat de ander zomaar verpakkingsvrij boodschappen gaat doen. Zet dan bijv. in op het gebruik van een eigen beker of lunchbox, shampoobar of safety razor en hou het dicht bij jezelf.