Kun jij in je badkamer zonder plastic? En zonder afval?
In de badkamer wordt meestal het één en ander aan afval en plastic geproduceerd. Denk aan gebruikte wattenschijfjes, lege tandpastatubes, oude tandenborstels, tandenstokers, floss, menstruatieproducten, oude scheermesjes, lege doucheschuim- , shampoo- en bodylotionflacons, oude make- up, lege deodorantbussen. Check je prullenbak in de badkamer eens.
Als je de plaatjes in een badkamer special of hotelbrochure bekijkt, ziet het er altijd zo mooi, leeg, sfeervol en clean uit.
Dat wil je eigenlijk zelf ook wel. Maar zeg eens eerlijk, meestal is je badkamer toch een verzamelplaats van halflege flessen en tubes, ieder zijn eigen voorkeur en het badkamerkastje puilt uit van spullen die je eens zo fijn leken, maar toch tegenvielen. Of die een niet te missen aanbieding waren, zodat je nog maanden met dezelfde shampoo opgescheept zit. Samples en proefflaconnetjes van de beste crèmes en hipste geuren. En waarom heb je eigenlijk zoveel toilettassen, kammen, borstels, elastiekjes en die stapel extra handdoeken die je uiteindelijk de afgelopen jaren helemaal niet hebt gebruikt.
Zo mooi als op het plaatje: dat lukt nooit. Toch?
Zero waste leven is niet zomaar wat spullen aanschaffen. Integendeel.
Het gaat vooral over minder kopen.
- Minder kopen van wat je eigenlijk niet nodig hebt.
- En de spullen die overbodig blijken te zijn, weg te doen.
- Bedenk er een goede bestemming voor, geef het weg, zet het te koop, gooi spullen die over de datum zijn, weg.
- Maak op wat je nog hebt en koop niks bij. Nee, ook niet als het een superdeal is.
- Negeer gedachten zoals: dat is altijd handig om op voorraad te hebben.
- Als je minder weg hoeft te gooien, kan zelfs de prullenbak in de badkamer weg. Het lege wc rolletje doe je nl. meteen in de papierbak.
- Het voordeel van minder spullen in je badkamer is dat je minder hoeft schoon te maken, op te ruimen en opzij te schuiven.
- Kwalitatief goede spullen gaan lang mee als je er goed voor zorgt en zijn vaak veel mooier dan goedkope hebbedingen.
Ga eens met zero waste ogen rondkijken in je badkamer en je zult zien dat je op ideeën komt om er die heerlijke, rustige en mooie ruimte van te maken.
Natuurlijk kun je, als je wilt, overschakelen op natuurlijke en/of herbruikbare badkamerproducten zonder (plastic) verpakking. Denk aan een safety razor of menstruatiecup. Bamboe tandenborstels wasbare make-up pads. Denk ook eens aan denttabs in een papieren zak en floss van zijde. Hiermee verminder je je plastic afval en restafval.
Ga jij zero waste stappen zetten in je badkamer? Laat het me weten.
Delen van dit bericht kan d.m.v. de knoppen bovenaan.
Wat leuk Inge de maandelijkse blogs. Fijne inspiratie. Bij mij gaat het zero waste steeds beter in de badkamer. En zijn bijna alle plastic flessen uit de badkamer verdwenen.
Wat ik me gisteravond afvroeg: Zijn er ook tandenstokers in een niet plastic doosje verkrijgbaar? En is er onderzoek gedaan naar de ‘tandpasta’ tablets? Ik vind het nogal spannend die te gaan gebruiken omdat ik vaak ontstoken tandvlees heb.
En heb jij een tip voor een goede gezichtsreiniger waar de waterproof mascara mee weg gaat? En is er mascara verkrijgbaar in een niet plastic verpakking? Of moet ik dan toch gaan denken aan het verven van mijn wimpers. Of is dat milieu technisch niet veel beter?
Toch nog een boel overpeinzingen….
Wat goed om te lezen Irja, dat je bijna geen plastic flessen meer in de badkamer hebt. Ik heb zelf nog wat tandenstokers in een papieren doosje liggen maar die zijn al jaren oud. Deze zijn van Stim-u-dent, misschien zijn ze nog verkrijgbaar bij de drogist, ik gebruik het zelden. Ben nog wel op zoek naar tandenstokers en naar floss zonder plastic verpakking voor in de webshop.
De tandtabletjes zijn uitgebreid getest in Duitsland en voldoen aan hoge eisen volgens BDIH (gecontroleerde natuurcosmetica). Zelf gebruik ik kokosolie voor waterproof mascara en daarna bijv, met een warme natte washand. Ik haal het er vaak af voor ik onder de douche stap zodat de laatste restjes onder de douche verdwijnen. Mascara kun je ook zelf maken, dat is heel eenvoudig, ik heb het ook een tijdje gebruikt. Maar ik had geen waterproof variant, ik weet niet of je zelf waterproof mascara kan maken. Er is ook make up in papier, o.a. van Boho maar ik denk dat er bij de mascara wel een kunststof binnenkant in zit. Zou je eens kunnen googlen. Succes!
Bedankt voor je reactie!
Ik ga aan de slag met je tips 🙂