Omdat ik zo blij ben met mijn nieuwe fruit&vegetable bags, schrijf ik daar mijn blog gewoon over vandaag.
Zo is ‘t wel begonnen namelijk. Groente en fruit in een plastic jasje. Een heel onnodig plastic jasje. En het wordt alleen maar meer lijkt het wel. Kan ik nog groente en fruit kopen in de supermarkt zonder plastic? Nauwelijks.
Hét voorbeeld blijft natuurlijk de komkommer. Ik weet ook wel waarom die in een plastic jasje zit. Anders blijft hij niet zo lang goed. En als eten niet lang goed blijft, moeten we het weggooien en dat is doodzonde. Mee eens.
Vraagje: heb jij weleens een moestuintje gehad? Nee? Dan snap ik wel waarom jij een komkommer in een plastic jasje koopt. Komkommers groeien namelijk niet in de winter in Nederland, dan is het hier veel te koud. Komkommers groeien in kassen. En als hij groot is, moet die komkommer vervoerd worden. En dus heeft hij een plastic jasje nodig. Want anders heeft-ie het koud, de reis naar de supermarkt duurt lang.
De marktkoopman haalt ‘s morgens van de veiling zijn groente en fruit en die komkommers hoeven niet in plastic, want zij worden dezelfde dag verkocht: ze hoeven niet lang houdbaar te zijn. De supermarkt haalt het groente en fruit natuurlijk niet iedere dag van de veiling maar dat gaat via centrale magazijnen in grote vrachtwagens en logistieke planningen naar distributiecentra enzovoort enzovoort. Aha, daarom dat plastic jasje.
Komkommers groeien buiten als het 20 graden is overdag en 15 graden ‘s nachts. Zo’n beetje vanaf mei kan dat in Nederland. Voor mij horen komkommers bij de zomer en dan eten wij ze ook volop en halen we ze op de markt of uit de tuin. De rest van het jaar zijn er zoveel andere lekkere dingen te eten dus die komkommer in de winter mis ik niet. Geen moment.
Het grappige is natuurlijk dat wij allemaal als consument keuzes maken door wat we kopen. Met jouw aanschaf geef jij een signaal af. Als wij veel komkommers kopen in de winter, worden er ook veel komkommers geteeld. En als consumenten andere keuzes maken, zal dat de markt beïnvloeden.
Zo komt het dat wij in de winter veel appels uit Nederland eten- om even appels met komkommers te vergelijken – die we meenemen in een zakje dat we kunnen hergebruiken. Appels met de mooiste verpakking die er bestaat: de schil. Dat is toch geweldig.